Penge

PENGE

eller sådan laver man penge ud af den blå luft.


En dag går du måske ind i en bank og låner 1 million kroner. Du aftaler betingelserne med banken og banken sætter 1 million kr ind på din konto.
Dvs., det gør den ikke. Den nøjes med at opskrive sin egen værdi med 1 million kr og den værdi stiller den til din rådighed.

Efterhånden som du betaler pengene tilbage, falder den opskrevne værdi imod 0 og til sidst er du gældfri. Det er først her historien begynder.

Du har betalt 175.000 kr i renter og dem har banken tjent på – ingenting. De er skabt ud af den blå luft.


Bankerne producerer også alle de digitale penge. De ”laver” også penge, når vi bruger vores Dankort.

På den måde øger bankerne pengemængden i samfundet med ca. 80 milliarder kr. om året og ¾ af dem investeres i ejendomme i vores største byer. Efterspørgslen driver huspriserne op og indirekte trækker det kapital væk fra de mindre byer og yderområder. Hvis man f.eks. vil bygge en ejendom med lejligheder, vælger man så at bygge, hvor man kan leje ud til 584 kr per kvadratmeter eller til 1.620 kr per kvadratmeter?


Siden 1995 er kvadratmeterprisen steget 300%, men det gælder kun i de største byer. I mindre samfund har priserne overhovedet ikke flyttet sig eller er kun steget ganske lidt.


Som nævnt under afsnittet med Ghettopakken er lønningerne ikke steget med boligpriserne og det betyder, at folk enten må skære i andet forbrug eller optage nye banklån for at betale boligen, hvis de da ikke drives ud af byen, ud til samfund, hvor det er småt med arbejdspladser.


Det skaber en gældsspiral, hvor folk skal arbejde mere og mere og tjene mere og mere og samtidig se, at en stadig stigende andel af overskuddet opsuges af bankerne.

De private banker står for 95% af al pengedannelse i samfundet. Det betyder, at det er dem og ikke den danske stat som styrer vores pengepolitik. Derudover har bankerne en meget væsentlig indflydelse på boligpolitikken og på udviklingen i de små samfund.


Man kan uden videre sige, at staten har privatiseret meget væsentlige dele af samfundsudviklingen til selskaber der kun har fortjenesten for øje. Det er sket uden de store politiske sværdslag.


Det ville ikke ske i et demokrati. Borgerne ville aldrig overlade boligpolitikken og udviklingen af landområderne til et privatejet selskab.

 

 
 

Har du allerede sendt din støtte fra en af de andre sider? Så behøver du ikke at gøre det igen!

#

Støt Borgertingets arbejde! Det er dyrt og der er ikke andre indtægter end frivillige bidrag.

Store så vel som små beløb vil blive modtaget med taknemmelighed.

Sparekassen Djursland konto 9388 0001426311


Hver en øre bliver brugt på at gøre Borgertinget bedre kendt.

Dete domæne bruger cookies. Klikker du videre, accepterer du brugen. En cookie er en programstump som hjælper netop DIG med at få den bedste betjening her. Den kan ikke bruges selvstændigt.

Godkend