Demokrati

Vi SKAL da have demokrati igen - ikke?

Det er en almindelig misforståelse, at vi har demokrati. Det har vi ikke, vi har derimod parlamentarisme, men vi HAVDE faktisk demokrati i nogle år, inden diverse interessegrupper stjal det fra os.
Tanken fra grundlovsfædrene i 1849 var, at vi skulle have demokrati, om end med de begrænsninger de havde lagt ind i betingelserne. I de første 20 år måtte medlemmerne ikke referere til et tilhørsforhold, når de talte i Folketinget og det blev påtalt, hvis de gjorde det og de klubber, hvor ligesindede fandt sammen, havde ingen lokaler til rådighed på Christiansborg.


Ganske vist kunne Førstekammeret, der bestod af velhavende, modne mænd altid bremse et lovforslag og ganske vist havde kun en lille gruppe borgere ret til at stemme og en endnu mindre gruppe ret til valg til Folketinget, men det VILLE HAVE udviklet sig til et reelt demokrati hvis ikke lysten til magt havde taget over.

Endnu i 1870 havde politikerne i Folketinget øje for fællesskabet og helheden i samfundet, men i 1870 dannedes Højre, Det Forenede Venstre og Socialdemokratiet og dermed gjorde interesseegoismen sit indtog i Danmark. Der har sikkert været ideologiske diskussioner i den anledning og da Folketingets medlemmer vendte tilbage til Christiansborg i 1918 efter den store brand, havde de små, interesseegoistiske klubber anerkendt sig selv som politiske partier. Det var lykkedes klubberne at stjæle demokratiet fra os og overtage magten, mens demokratiet stadig var ungt og sårbart.

Nu var det slut med betragtninger om helheden. Fra nu af handlede det om at erobre magten, beholde magten og at udøve magten til fordel for den gruppe borgere, der helst skulle genvælge de pågældende folketingsmedlemmer.


I tidens løb er der gjort mange forsøg på at retfærddigøre tyveriet med forskellige udlægninger af, hvad demokrati er. F.eks. har jeg set, at der skulle være ”en ny forståelse af, hvad demokrati er” eller, at vi har demokrati, fordi vi vælger vores politikere ved direkte valg. Parlamentarikerne har oven i købet haft den frækhed at påstå, at vi har repræsentativt demokrati.


Selv om vi ikke kan definere begrebet demokrati, ved vi godt, hvad det er. Demokrati betyder folkestyre og det er ikke plads til frie fortolkninger af, hvad det er. Ordet er umisforståeligt og uforanderligt.


Det er kun den politiske top og den økonomiske elite der har glæde af, at vi tror, vi har demokrati. Udover, at gruppernes egoistiske magtkampe giver os en ujævn og skævvredet udvikling har det også vist sig, at parlamentarismen er alt for dyr for os. Historien har vist, at næsten al vores værdiskabelse ender hos en lille, meget rig gruppe på bekostning af resten af befolkningen.

Enten betaler vi alt for meget i skat eller også får vi alt for lidt for pengene.
Sandheden ligger nok midt imellem og under alle omstændigehder er det de politiske partiers skyld.

 
 

Har du allerede sendt din støtte fra en af de andre sider? Så behøver du ikke at gøre det igen!#

Støt Borgertingets arbejde! Det er dyrt og der er ikke andre indtægter end frivillige bidrag.

Store så vel som små beløb vil blive modtaget med taknemmelighed.

Sparekassen Djursland konto 9388 0001426311


Hver en øre bliver brugt på at gøre Borgertinget bedre kendt.

Dete domæne bruger cookies. Klikker du videre, accepterer du brugen. En cookie er en programstump som hjælper netop DIG med at få den bedste betjening her. Den kan ikke bruges selvstændigt.

Godkend